sobota 18. června 2016

Potřebujete chůvu? Požádat můžete obecní úřad

Pro starého člověka, který je odkázán na pomoc jiných, je nejlepší, pokud se o něj mohou postarat v domácím prostředí.

Pokud se o svého příbuzného nemůže postarat rodina, může ten, kdo je na hlídání odkázán, písemně požádat obec o pečovatelskou službu. Jde o obligatorní terénní sociální službu, která se poskytuje osobám závislým pomoc jiné osoby, jejíž závislost musí dosahovat minimálně II. stupeň.

Ruce, Hůl, Starší, Starého Člověka, V DůchoduOdkázanost posuzuje příslušný lékař obce v rámci lékařské posudkové činnosti. Sociální pracovník obce následně posuzuje závislost na úkony sebeobsluhy, péče o domácnost a úkony při uskutečňování základních sociálních aktivit. Rozsah pomoci v těchto oblastech stanoví v hodinách. Zákon ochraňuje klienty s nízkými příjmy před úhradou nepřiměřenou jejich příjmu a majetku a pokud klient nemá dost peněz, neplatí nic nebo jen část. Po zaplacení mu musí zůstat minimálně 1,4 násobek částky životního minima, tedy 277,33 eura.
Pečovatelskou službu nelze poskytovat v určitých případech (např. Při pobírání peněžního příspěvku na osobní asistenci). Souběh pečovatelské služby je možný s peněžním příspěvkem na hlídání. Jde o případy, kdy je příjemce peněžního příspěvku v nemocnici nebo z důvodu nutnosti odlehčení od systematického opatrování. Tehdy je možné poskytovat i pečovatelskou službu v rozsahu osm hodin měsíčně nebo maximálně 30 dní v roce.
Během tohoto období je příjemci peněžního příspěvku poskytovaná odlehčovací služba, což ve vztahu k opatrované osobě znamená, že je její poskytována pečovatelská služba. Uvedená skutečnost nemá žádný vliv na výši pobíraného peněžního příspěvku na hlídání.

17 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Já na tom naopak nevidím nic špatného. Každý z nás potřebuje chodit do práce. Tak jako je čas po rodičovské dovolené jít do práce tak přece kvůli tomu, že máte doma někoho kdo je nemocný a potřebuje Vaši pomoc a vy potřebujete pracovat tak tohle mi přijde jako supr řešení. Kdo zafinancuje třeba novou koupelnu když bude potřeba s novými obklady ?

    OdpovědětVymazat
  3. Ta moje malá peněženka také nemá věčně otevřeno abych se do ní mohla podívat a vyndat nějaké ty Masaryky. Bohužel i ona má své dno a to vidím každý měsíc dříve a dříve. Bude to asi tím jak se zvedly ty úrokové sazby, tak se všechno zdražilo. Bohužel jsme to jako spotřebitelé už začali pociťovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Komu by se pár Masaryků nehodilo. :) Sám tento problém také v současné době řeším. Potřeboval bych totiž do své firmy nakoupit nové šroubové kompresory. Bohužel jak jsem zjistil, tak je to neskutečně drahá záležitost a jak to tak vypadá, tak si na to asi budu muset někde půjčit, protože z vlastních zdrojů to nemám šanci zafinancovat.

      Vymazat
  4. Jasně, požádat chůvu na úřadě, no vy jste teda experti na všechno koukám. Když už melete takové kraviny, nechcete mně poradit také s tím, jaké doplňky a nebo snad nástroj zvolit na mulčování? Potýkám se totiž s problematikou přemnoženého plevele na mé zahradě. Podle všeho znáte odpověď na všechno, tak se ukažte.

    OdpovědětVymazat
  5. O babičku a dědečka jsem se vždy dokázala postarat sama, vždyť oni se o mně také starali, když jsem byla malá. Nikdy bych nešla na úřad, aby mi poskytli chůvu pro mé staroušky. Chůvu si sama platím pro svou malou dceru, když jí potřebuji pohlídat. Mohu jen doporučit, jelikož nejde jen o hlídání, ale také vždy dceru dokáže zabavit a něco jí naučit. Minule jí třeba ukázala, jak vyrobit samolepku.

    OdpovědětVymazat
  6. Nevím, no. My to doma zvládáme tak nějak na pohodu a ještě si u toho užíváme zábavu. Chce to mít prostě jasně daný plán a podle něj se řídit. A to nám ještě zbývají peníze na to, abychom si občas vyhodili z kopýtka. Třeba teď jsem manželce koupil stříbrné náušnice visací, ze kterých měla moc velkou radost. Měli jsme totiž první výročí od svatby, tak jsem si říkal, že to bude vhodná příležitost. ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Chůvy naštěstí ještě neřeším, i když také už se těším na rodinný život. Na ten se zrovna snažíme s manželkou dobře připravit, proto jsme také začali šetřit na velké rekonstrukce bytu Praha, které už jsou na sto procent potřeba. Aby se tam miminku přeci jenom líbilo a měli jsme pěkné bydleníčko.

    OdpovědětVymazat
  8. Když manžel říkal, že mu konečně směnárna kryptoměn vyplatila částku ve výši asi 60 tisíc korun, tak jsem měla velkou radost. On je totiž kamionista a často je mimo domov. Věděla jsem proto, že mně peníze dá a budu si moct pořídit chůvu aspoň na dopoledne abych mohla vydělávat.

    OdpovědětVymazat
  9. Teď bychom teda chůvu už nutně potřebovali, ale nejsou na to momentálně prostředky. Konečně jsme si dopřáli v minulém roce svatbu a ty snubní prsteny spolu s celou maškarádou stály opravdu hodně peněz. Splácíme teď několik tisíc korun měsíčně a hodně to peněženku bolí, jen co je pravda.

    OdpovědětVymazat
  10. Chůvu možná ani tak nepotřebuji, ale mnohem více bych potřebovala mít někoho, kdo by se mně staral o domácnost a o úklid s ním spojený. Koupila jsem si totiž třeba kompletně nové <a href="https://www.moira.cz>funkční termoprádlo</a>, a den na to jsem ho v baráku už nemohla najít. Prostě se nějakým způsobem propadlo do země. Vůbec tomu nerozumím, vy ano?

    OdpovědětVymazat
  11. Ale tak na druhou stranu zase proč ne. Když má někdo peníze na chůvu, tak je na tom vlastně finančně docela dobře, nemám pravdu? U nás třeba letí investice do P2P, teda aspoň se o tom na vesnici hodně mluví. To vás třeba neláká? Můžete zhodnotit peníze.

    OdpovědětVymazat
  12. My jsme měli jednu chůvu a s tou jsme museli přestat. Ona nám normálně doma z jedné skříňky kradla veškeré kávové pralinky, které jsme si pracně objednávali přes internet a nebo jsme pro ně chodili na Jindřišskou. Chápete to, čeho jsou někteří lidé schopní?

    OdpovědětVymazat
  13. Když se koukám na to jak se dnes dá jednoduše sehnat vybavení na cesty tak si myslím že taková chůva ani není mnohdy potřeba. Protože děti nemusí zůstávat doma a mohou jet klidně někam s vámi. To je tak příjemné s rodinou objevovat svět.

    OdpovědětVymazat
  14. Peníze nejsou sice tak moc důležité, ale jak to říká můj chlap tak zaplatit si takový rozvoz květin taky něco stojí a on nemůže stále mně posílat nějaké růže do práce. Je za to sice co dělá dobře placený ale zase ne tolik aby si toto mohl dovolit, víte?

    OdpovědětVymazat
  15. Budeme to mít stejně jako vy, také se budeme muset podívat jakou vybrat masáž a pak si nadělit něco pod stromeček formou odkazu teda chci říct poukazu. Protože ani jeden v domácnosti na to masážování nemáme čas a tak si necháme poradit a necháme si to udělat od profesionála.

    OdpovědětVymazat
  16. Peníze určitě nejsou všechno, ale jakmile si prostě jednou za čas můžete koupit teba merino ponožky a víte že ať už půjdete kamkoliv tak se prostě bude svět točit kolem vás protože vám nikdy nikde nebude zima, tak to je přece báječné. Jak si najdete produkt, ze kterého máte radost, tak jste radostí bez sebe, to uvidíte.

    OdpovědětVymazat