sobota 18. června 2016

Penzisté dostanou od státu na Vánoce maximálně sto eur

Ministerstvo práce, sociálních věcí a rodiny SR navrhuje na konci toho roku potřetí po sobě vyplatit části penzistů tzv. jednorázový příplatek k vánočnímu příspěvku v částce 12,74 eura.
Bankovka, Euro, Bankovky, Papírové Peníze 
Nárok na takový příplatek k vánočnímu příspěvku by měli stejně jako loni a předloni získat penzisté, jejichž důchod je do dvojnásobku částky životního minima, tedy do částky 396,18 eura. Vyplývá to z návrhu novely zákona o poskytování vánočního příspěvku některým příjemcům důchodu, který ministerstvo práce a sociálních věcí předložilo do připomínkového řízení.
Nejvyšší částka vánočního příspěvku spolu s příplatkem tak má opět dosáhnout 100 eur a mají mít na ni nárok penzisté, jejichž důchod je do 198,09 eura. "Cílem předloženého návrhu je poskytnout iv roce 2016 jednorázové zvýšení částky vánočního příspěvku pro příjemce nízkých důchodů, čímž se přispěje ke zvýšení životní úrovně nízkopříjmových příjemců důchodů ve vánočním období," uvedl resort práce a sociálních věcí. Na jednorázový příplatek by mělo mít nárok 733 tisíc penzistů a vláda by na to měla vynaložit 9,3 milionu eur.
Maximální částka vánočního příspěvku bez zohlednění 12,74-eurového příplatku dosahuje 87,26 eura. Od nejvyšší možné částky vánočního příspěvku se odečítá 18% rozdílu mezi výší důchodu a životním minimem. Na vánoční příspěvek přitom bude mít v tomto roce nárok více penzistů než loni. Může za to růst průměrné mzdy na Slovensku. Výše důchodu totiž nesmí přesáhnout 60% loňské průměrné mzdy na Slovensku. Zatímco v loňském roce tato hranice byla na úrovni 514,80 eura, v tomto roce díky růstu průměrné mzdy stoupá na 529,80 eura.
Vánoční státní dávku vyplácí Sociální pojišťovna části příjemců předčasných starobních, starobních, invalidních, pozůstalostních a sociálních důchodů. Vánoční příspěvky pro penzisty zavedla první vláda Roberta Fica. Poprvé je důchodci s nízkou penzí dostali v prosinci 2006.

20 komentářů:

  1. dostanou-ván-příspěvek-i-duchodci-kteří-žijí-čr

    OdpovědětVymazat
  2. dostanou-ván-příspěvek-i-duchodci-kteří-žijí-čr

    OdpovědětVymazat
  3. Ale i to se hodí. Když bych já dostala 100 Eur, tak bych je asi investovala. Ono také se nemá cenu honit za velkými zisky, stačí občas drobek. A třeba na poplatek úřadu při založení s.r.o. by se takové nečekané peníze také daly použít. Dívejte se na svět finančníma očima, děkuji a přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak i tohle je fajn ne? Kdo může říct, že jenom tak v uvozovkách dostane od státu 100 euro. Nebo se pletu? Já bych za to byla vděčná a koupila bych si třeba něco od Villeroy & Boch potřebujeme už něco nutně do koupelny a stále na to nemáme peníze. Takže já osobně bych byla šťastná za cokoliv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, zvlášť v dnešní době je prostě každá koruna dobrá. Jen si myslím, že by se možná stát mohl zaměřit více na podporu podnikatelů. Například manžela covid dostal do lehkých finančních problémů a kompenzace to moc nepokryly. Dostal sice docela dost, ale za ty peníze do firmy nakoupil nové šroubové kompresory, které už opravdu nutně do výroby potřeboval.

      Vymazat
  5. Já jsem sám důchodce a myslím si, že by se mělo přidávat pouze lidem, kteří to opravdu potřebují a prostě se jim v životě nepodařilo vydělat na pořádný důchod. Mně se to naštěstí podařilo, takže si mohu kolem domu dovolit i investici do zahradního jezírka či vlastní sauny, ale chápu, že jsou důchodci, kteří jsou rádi, že z důchodu zaplatí nájem.

    OdpovědětVymazat
  6. Musím se sama přiznat, že jsem si i já sjednala půjčku vlastně na hloupost. Manžel strašně dlouho chtěl jet na dovolenou, ale bohužel finance nezbývaly, takže jsem musela přistoupit ke sjednání půjčky. Na druhou stranu jsme si užili krásnou dovolenou na ostrově Lanzarote. Naštěstí dluh už je taky splacený.

    OdpovědětVymazat
  7. Mě docela příspěvek na důchod potěšil. Dlouho jsem chtěl pro mě a mého vnuka koupit rybářská lehátka, se kterými bychom mohli přespat i pod širákem. Právě příspěvek mi dost pomohl a mohl jsem je tedy konečně pořídit. Těším se až někam vyrazíme a trochu si zarybaříme a chytneme nějaký pořádný kousek.

    OdpovědětVymazat
  8. Taková malá státní dotace i přes to, že je inflace na téměř maximálních úrovních od revoluce? No to snad není možné, jde o jasný a zřetelný výsměch vůči všem pracujícím za socialismu a novodobém kapitalismu v Čechách. Neumím si představit, jak by si takoví penzisté mohli udělat radost třeba tím, že by si pořídili grily. Vždyť jim zbyde stěží na léky.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to se mají. Jsou lidi, kteří od státu na Vánoce nedostanou vůbec nic. Třeba zbytek republiky. Ale co, že já se rozčiluju. Důchodci jako největší volební skupina tu jsou prostě privilegovaní, nedá se nic dělat. Nicméně já jsem ten typ člověka, který si prostě dokáže poradit sám bez pomoci. Sám jsem si teď vyřešil dotace na tepelné čerpadlo pro rok 2023 a tak nás doma čekají velké změny. Ušetřím a nikoho k tomu nepotřebuji.

    OdpovědětVymazat
  10. Nevím teda jestli lidé, kteří současně pobírají důchod by si alespoň neměli vzít ještě nějakou práci alespoň jako vedlejší job. Přece jenom ta představa, že se teď všem penzistům zvednou náklady na energie a živobytí klidně o 250 % je šílená. A pokud mají lidé něco naspořeno, tak by měla myslet na to, že jim to sežere inflace.

    OdpovědětVymazat
  11. Kdyby tak všichni lidi na planetě byli alespoň o 2 % finančně vzdělanější, měli bychom se tady všichni o poznání lépe. Ale bohužel tomu tak prostě není no.. Nikdo pomalu ani neví že u nás v Čechách působí známá směnárna kryptoměn a všichni si myslí že akcie jsou absolutní blaho. To ale naštěstí dnes není pravda. Máme možnosti.

    OdpovědětVymazat
  12. Když budou mít teď penzisté zase nějakou tu kačku k dobru od státu, tak by alespoň část z nich mohla vyzkoušet ty peníze nějak zhodnotit. Tak třeba vyzkoušet investice do půjček a nebo vložení peněz do akcií do dluhopisů a kdo ví kam ještě.

    OdpovědětVymazat
  13. Nojo, vám se to tady na webu řekne že peníze nejsou všechno, ale jak pak asi máte kupovat vánoční dárky když jste z toho že vidíte tipy na cyklo dárky v depresích? My nemáme skoro ani na zaplacení elektřiny, natož pak abychom si ještě dávali vzájemně dárky.

    OdpovědětVymazat
  14. Peníze nejsou všechno. To většinou říkají tací, kteří těch peněz moc nemají, nemám pravdu? Ale já jdu s řešením na trh. Zkuste třeba https://www.julu.cz investování do půjček. Jestli jste o tom nikdy neslyšeli, tak byste měli mít oči na stopkách. Brzy se ode mě dozvíte více.

    OdpovědětVymazat
  15. Tento titulek je opravdu výstižný, jelikož opravdu peníze nejsou všechno. Samozřejmě to je pravda, ale občas jich je málo. Jsem již několik let v důchodu, ale občas si jdu přivydělat a hraji na keyboard na různých akcích. Muzika pro mě byla celý život velkým koníčkem, a tak jsem ráda, že si s ní mohu i přivydělat.

    OdpovědětVymazat
  16. Jak s těmi penězi asi tak jako podle vás máme vyjít když víme že někde v zahraničí dostávají důchodce příspěvky i na to aby si na stáří třeba pořídili plastové jezírko a my tady jsme rádi když máme jednou za týden peníze na to abychom si pořídili maso v masně..

    OdpovědětVymazat
  17. Někteří ti důchodci si alespoň na zlepšení své životní úrovně a situace našli práci, tak alespoň přispívají do státního rozpočtu, z něhož jsou jim pak vypláceny důchody. Všichni to vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nedokážou, to je jasné. Ale zase i ta snaha se někdy cení nad hodnotu peněžní.

    OdpovědětVymazat
  18. Jakmile se dozvím že penzisté dostanou přidáno a ještě k tomu takto na podzim, tak mně je jasné že ten kdo prodává na prodejně elektrokolo tak bude mít na Vánoce zase žně. Ti lidé prostě nedokážou šetřit a říkají si žijeme jenom jednou. Aspoň takto to u penzistů z mé strany chodí..

    OdpovědětVymazat
  19. Je pro mě záhadou že třeba takový rozvoz květin Praha se v poslední době více nerozmohl. Asi jsme se z toho covidu už poučili a chodíme třeba i v těch rouškách do těch zařízení a nebo obchodů a kupujeme si to co to jde.

    OdpovědětVymazat